Hasiči zasahovali v kraji v dôsledku lokálnych záplav 23-krát

30.07.2010 Prešov

Prešov 30. júla (TASR) - V dôsledku prudkej prietrže mračien zaplavilo vo štvrtok 29. júla v popoludňajších hodinách viacero obcí a častí miest v Prešovskom kraji.
Príslušníci okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v súvislosti s odstraňovaním následkov lokálnych záplav zasahovali do dnešného rána 23-krát.
Podľa slov Miroslava Skičku z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove na území Vranovského okresu čerpali vodu v obciach Rudlov, Čičava, Soľ a Čaklov z 26 studní, pivníc a suterénov rodinných domov. V okrese Stropkov, Svidník a Bardejov odstraňovali vodu z 38 pivníc a vnútorných priestorov rodinných domov.
Príslušníci HaZZ zasahovali aj v obciach Svidníckeho okresu, a to v Mestisku, Mlynárovciach a v Šarišskom Štiavniku. V Stropkovskom okrese odstraňovali vodu v Potokoch, Duplíne a Chotči, v Bardejovskom okrese v Nemcovciach.
"V Humennom sa odčerpávala nahromadená voda zo siedmich pivníc a suterénov rodinných domov, " doplnil Skička. Povodňové práce vykonali príslušníci HaZZ zároveň aj v obciach Ptičie, Jasenov a Závadka. Pri obci Udavské došlo podľa jeho slov k zosuvu pôdy na cestu, hasiči ju následne po odstránení zeminy mechanizmami cestárov očistili od nánosov bahna.
Podľa Skičkových slov vyhlásilo vo štvrtok 29. júla niekoľko obcí v súvislosti s lokálnymi povodňami tretie stupne povodňovej aktivity. "V Bardejovskom okrese to bola Lipová a Nemcovce, v okrese Stropkov Výškovce, Chotča, vo Svidníckom okrese Rakovčík, Mlynárovce, Beňadikovce a Radoma. V okrese Humenné sa to týka obce Ptičie, vo Vranovskom okrese Rudlova, Čaklova a Čičavy. Pre celý okres Svidník bol zároveň od 16.30 h vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, " pokračoval Skička.
Príslušníci okresných riaditeľstiev HaZZ zo Svidníka, Bardejova a Vranova nad Topľou zároveň odstránili počas štyroch výjazdov v noci nadnes z cestných komunikácií päť popadaných stromov. "Momentálne ich odstraňujeme aj pri Levoči v smere na Závadu v lokalite Levočská dolina, " uzavrel Skička.
 

Vyberte región